Wat is USB-C?

Afbeeldingsresultaat voor usb-c port
Een MacBook met USB-C poort. Herkenbaar aan de ronde vorm. Deze poort ondersteunt Thunderbolt 3, dit is niet aan het uiterlijk te zien.

USB-C is de naam voor een aansluiting die je op steeds meer apparaten terugvindt. Het lijkt er zelfs op dat over een paar jaar iedere laptop, desktop, smartphone, monitor en ander device over een USB-C poort beschikt. En dat is fijn, want als ieder apparaat over dezelfde aansluiting beschikt, heb je niet zo veel verschillende kabels en adpater meer nodig.

 

USB-C kan ondersteuning bieden aan deze protocollen:

 • Alle usb versies
 • HDMI
 • DVI
 • DisplayPort
 • Thunderbolt
 • VGA
 • Stroomoverdracht (tot 100 W)

 

Echter verschilt het per apparaat wat de USB-C poort kan. Dit ligt aan wat de fabrikant voor functies heeft toegevoegd. Dit maakt het hele verhaal complex, omdat je dus niet automatisch weet wat jou USB-C poort kan leveren. Een uitzondering is Thunderbolt 3, een soort pakket aan functies op de USB-C poort. Heb jij een Thunderbolt 3 poort, dan kan jij gegarandeerd een aantal dingen met jouw poort. Lees hieronder wat.

 

Wat is Thunderbolt 3?

thunderbolt 3De USB-C poort kan dus ondersteuning bieden aan een reeks protocollen zoals HDMI en stroomoverdracht. Thunderbolt 3 is de technologie die op dit moment het meeste uit USB-C haalt. Heeft je apparaat een Thunderbolt 3 aansluiting, dan ziet die aansluiting eruit zoals iedere andere USB-C poort. Met een Thunderbolt 3 poort kan je het volgende:

 • Snelheid tot 40 Gb/s voor gegevens­overdracht
 • Ondersteuning voor 2x 4K UltraHD beeldschermen
 • Opladen via de poort tot 100W
 • Geschikt voor: Ethernet, HDMI, DVI, DisplayPort, Thunderbolt 2, VGA (eventueel via een adapter)

Thunderbolt 3 is dus een technologie die gebruik maakt van de USB-C poort.

 

Verschillende soorten USB

USB-C is de naam voor een fysieke aansluiting, kenmerkend door zijn aansluiting met ronde vorm. Maar daarnaast zijn er ook verschillende soorten usb signalen. Op dit zijn dit de nog relevante versies van usb:

usb types
Van Links naar Rechts: USB2.0, USB3.0 en USB-C, let op de vierkante en daarna ronde vorm.

 

 • USB 2.0
 • USB 3.0
 • USB 3.1 generation 1
 • USB 3.1 generation 2 (USB-C)

 

Al deze versies kun je tegenkomen in de fysieke USB-C aansluiting.

 

 

 

Cijfers

USB-C heeft dus vele gedaantes, maar hoe verhouden die verschillende aansluitingen zich tot elkaar? Dat zie je in deze tabel.

Naam (soort aansluiting)Data overdrachtsnelheid (maximaal)
Usb 2.0 (vierkant)480 Mb/s
Usb 3.0 (vierkant, blauw)5 Gb/s
USB-C (rond)10 Gb/s
Thunderbolt 3 (rond)40 Gb/s

 


Conclusie

Niet gemakkelijk dus, al die verschillende USB’s. We vatten samen:
Het verschil tussen USB2.0 tot en met USB3.0 aan de ene kant en het nieuwe Thunderbolt 3 & USB-C is dat waar de eerste gebruik maakt van poorten met vierkante uiteindes, de laatst genoemde gebruikmaakt van poorten met ronde uiteindes.
Het verschil tussen Thunderbolt 3 en USB-C is dat Thunderbolt 3 het complete pakket aan mogelijkheden met USB-C aanbiedt, en apparaten met USB-C maar zonder Thunderbolt 3 dit niet automatisch aanbieden. De poortvorm is hetzelfde (met ronde uiteindes). Deze twee zijn compatibel met elkaar, je kunt een USB-C apparaat uitsluiten op Thunderbolt 3 en andersom (het is immers dezelfde vorm poort). Echter kan je met een USB-C poort niet alles wat je met een Thunderbolt 3 poort kan. Hierdoor kun je wellicht niet gebruik maken van bijvoorbeeld de maximale data overdrachtsnelheid, die bij Thunderbolt 3 hoger ligt.
Thunderbolt 3 is dus een technologie die het maximale uit jouw USB-C poort haalt. Lees goed wat jouw fabrikant zegt over jouw apparaat, is het een USB-C poort met of zonder Thunderbolt 3? Indien het een USB-C poort is zonder Thunderbolt 3, lees duidelijk wat jouw apparaat in dit geval ondersteunt. Wellicht dat het bijvoorbeeld geen stroomoverdracht of 4K beeldresolutie ondersteunt.

 

De adapters bij USB-C-Adapters.nl zijn geschikt voor gebruik op USB-C met en zonder Thunderbolt 3 technologie.
Het ligt aan het apparaat en de adapter of deze Thunderbolt 3 functies ondersteunt, zoals bijvoorbeeld opladen.

 

Bekijk ons ruime aanbod aan USB-C en Thunderbolt 3 Adapters en Hubs:

Front Image

USB-C

ADAPTERS

Front Image

DOCK

MACBOOK

Front Image

KABELS